Of we het nu een natuurlijk zwembad, ecologisch zwembad, bio-zwembad of zelfs zwemvijver noemen, een natuurlijk zwembad is een zwembad waarin geen chemische producten worden gebruikt.
Dit type zwembad behoudt zijn charme het hele jaar door.
Er worden enkel planten en mineralen gebruikt om het water te filteren en te zuiveren en om van de zwempartijtjes een plezier te maken.
Enkele veel gestelde vragen in verband met het ecologisch of natuurlijk zwembad
- Hoe werkt dit? Een natuurlijk zwembad heeft 2 zones :
Het filtersysteem
De filtratie bevindt zich in een soort moeraszone. Dit noemen we ook wel regeneratieve zone, waar de biologische filter bestaat uit een substraatlaag van lavasteen en planten die veel zuurstof kunnen aanmaken. Met een circulatiepomp kan het water van het filtersysteem naar het zwemgedeelte vloeien en omgekeerd. Het water wordt gezuiverd dankzij deze planten. Zij voeden zich met micro-organismen die zich in het water bevinden. Na deze ‘waterzuivering’ moet het water door het poreuze gedeelte zoals vulkanische stenen sijpelen.
Het zwemgedeelte
- Wat kost een natuurlijk zwembad?
Indien u beroep doet op een professionele bouwer van zwemvijvers zal het u ongeveer evenveel kosten als een traditioneel zwembad.
Indien u het zelf realiseert, kunt u op een mooie besparing rekenen.
Het elektriciteitsverbruik is hoger dan bij een traditioneel zwembad dat met een intelligente filterpomp is uitgerust. Maar de kosten voor het onderhoud met chemische producten zijn zo goed als onbestaand.
- Wat zijn de voordelen van een natuurlijk zwembad.
- Landschapsarchitectuur : een natuurlijk zwembad kan perfect in elke tuin geïntegreerd worden.
- De mogelijkheid om verschillende vormen te kiezen.
- Biodiversiteit van de tuin
- Wat zijn de nadelen van dit type zwembad ?
Onderhoud : veel eigenaars van een natuurlijk zwembad denken bij de aankoop ervan dat ze hun zwembad niet zullen moeten reinigen. FOUT ! Zonder regelmatig onderhoud raken de wanden en zijkanten bedekt met slib en worden ze glibberig. U hebt best groene vingers voor het onderhoud van het plantengedeelte. Moeder Natuur mag na enkele jaren niet de overhand krijgen.
Verwarming van het water : het grootste nadeel is de watertemperatuur. Het water van een natuurlijk zwembad is kouder dan van een traditioneel zwembad dat verwarmd wordt met een warmtepomp, warmtewisselaar of aangesloten is op de verwarming van de woning. De temperatuur van het water mag niet boven de 24 of 25 °C komen (tenzij op een uitzondering na). Boven deze temperatuur kunnen bacteriën zich sneller ontwikkelen.
Zuivering : Er moet langer gefilterd worden van in een traditioneel zwembad.
Waterdiepte : u kunt helaas niet kiezen voor een diep zwembad
Veiligheid : in tegenstelling tot een klassiek zwembad kan een ecologisch zwembad niet met een automatisch rolluik worden afgedekt. Dit type zwembad is daarom niet aan te raden indien men kleine kinderen heeft.
Zonnecrème : het gebruik van chemische zonnecrèmes is verboden in biologische zwembaden. Hierdoor moet u eerst in de douche en wordt er veel meer water verbruikt… Een beetje een tegenovergesteld effect van een zogezegd ‘ecologisch’ zwembad!