Teveel werk een zwembad? Waarom zou u deze niet automatiseren?
Er wordt veelal sceptisch gereageerd wanneer het gaat over zwembad automatisatie.
“Wat valt er nu aan een zwembad te automatiseren?”
Wel, een goede vraag. Het is vergelijkbaar met een wagen. Wat heb je nodig om te rijden? Een motor, een stuur, dit is met andere woorden de basis. Net zo bij een zwembad. Je hebt een pomp nodig die het water door de filter pompt om het zuiver te houden en daar houd het eigenlijk mee op. Je stopt het snoer van de pomp in het stopcontact en je bent vertrokken. In zeker zin klopt die stelling. Maar… Een wagen is voor veel mensen een noodzaak en zal dan ook in dat geval aangeschaft worden in functie van de “nood”. Ga je die zelfde wagen bekijken van uit het perspectief ‘luxe’ dan krijg je een heel ander voorbeeld. Een motor en een stuur is zeker nog steeds aan de orde maar er komt een bijna eindeloze lijst aan extra’s bij, ABS, Cruise-control, tractie-controle, stuurbekrachtiging, MP3, navigatie, en zo kan ik nog wel een tijdje door gaan. Die onderdelen zijn bedoeld om het rijden veiliger en aangenamer te maken.
Zwembaden zijn hier mee te vergelijken.
Met dat verschil dat een zwembad in pak weg 90% van de gevallen een luxe artikel is. Dus als de investering word gedaan wil de eigenaar van dat zwembad er op een veilige en onderhoudsvriendelijke manier van kunnen genieten. Dan kom je met enkel de pomp die je in het stopcontact steekt niet meer toe. Een rolluik om de warmte van het water vast te houden en de veiligheid wanneer het bad niet gebruikt word te verhogen is bijna standaard, verwarming, verlichting, tegenstroom-pompen, water-kwaliteitscontrole, water-niveau controle en ga zo maar verder zouden de ervaring van het eigen zwembad moeten verbeteren. Maar het is alleen maar een verbetering wanneer die onderdelen op een intelligente manier worden aangestuurd zodat de eigenaar niet langer bezig is met de techniek maar dat hij kan genieten van het zwembad.
Wat verstaan we dan onder een intelligente sturing? Wel, de meeste onderdelen van zo een zwembad zijn voor hun werking weer afhankelijk van andere onderdelen. Neem nu bijvoorbeeld de verlichting. Die moet je uiteraard kunnen aan en uit doen wanneer je dat wil en dan liefst nog zonder telkens naar het tuinhuisje of de kelder waar de technische installatie van het bad staat te moeten lopen. Maar hoe dan ook is het zinloos om de verlichting te laten branden wanneer het rolluik gesloten is. Dat zou nodeloos de elektriciteitsrekening de hoogte in sturen. Dus de verlichting moet automatisch uit gaan wanneer het rolluik gesloten wordt. Het zelfde geld voor de tegenstroom-pomp. De verwarming mag en kan alleen maar werken wanneer de filterpomp draait en er dus water door de warmtewisselaar of warmtepomp wordt gepompt. Het water in het zwembad verdampt, zeker bij lekker warm weer wanneer het bad veel gebruikt wordt. Je zou dan regelmatig de tuinslang in het bad kunnen hangen maar interessanter is om de sturing te voorzien van een automatische waterniveau controle. Het water in het bad wordt dan automatisch op niveau gehouden.
PH en chloor regeling zijn ook afhankelijk van het al dan niet draaien van de filterpomp. Ook de filterpomp zelf zou je handmatig kunnen starten en stoppen maar het is gemakkelijker om een paar timers te programmeren die dan de pomp starten en stoppen op de tijden dat het interessant is.
Draadloze afstandbediening voor verlichting en rolluik zijn tegenwoordig al standaard maar als producent moet je opletten dat je de klant niet opzadelt met een afstandsbediening die vergelijkbaar is met die van je TV of digibox. Het moet simpel en overzichtelijk zijn. Twee toetsen, eentje om het rolluik te openen en te sluiten en eentje om de verlichting aan of uit te schakelen, simpel. Maar wanneer we bijvoorbeeld kleuren LED’s in het zwembad willen moeten ook die kleuren op een gemakkelijke manier kunnen veranderd worden. Een intelligente automatisatie maakt dat mogelijk met die zelfde twee-kanaals afstandbediening.
In het volgende artikel ga ik iets dieper in op de automatisatie rond zwembaden.
Tot dan,