24 maart 2023
Een zelfdragend ingebouwd zwembad is een bad dat in de grond wordt ingegraven.
Het wordt zelfdragend genoemd wanneer het zijn eigen gewicht én het gewicht aan water kan dragen zonder te breken. Zélfs als het boven de grond staat.
Men zou kunnen opperen dat die zelfdragendheid geen nut heeft omdat het, eenmaal ingegraven, toch ondersteund wordt door de aarde rond de romp. Maar die zelfdragendheid maakt het ingebouwd zwembad enorm sterk en zorgt voor de nodige stabiliteit. LPW is een van de weinige fabrikanten van monoblok zwembaden die zeldragend baden in het gamma heeft.
We spreken enkel over een ingebouwd en zelfdragend monoblok zwembad:
- indien het zo geconstrueerd is dat het zwembad het hele volume aan water kan bevatten zonder vervorming, zelfs als het bad niet gestabiliseerd is.
Enkel composiet zwembaden die geproduceerd zijn met een honingraat structuur kunnen dit aan. De honingraat is geplaatst tussen twee lagen van vinylester en zorgt voor een zeer hoge treksterkte en compressie.
- Zelfdragend monoblok zwembaden kunnen in ongelijke, hellende tuinen en zelfs bij een zeer hoge grondwaterstand geplaatst worden. Zelfs als de aanvulgrond rond het zwembad nog een beetje zou ‘werken’, dan nog blijft het zwembad perfect stabiel in vergelijking met de traditionele monobloks.
- Traditionele monoblok baden zijn meestal niet zelfdragend omdat ze geen honingraat structuur hebben. Ze zijn vaak goedkoper in aankoop dan de gestabiliseerde monobloks, maar de uiteindelijke prijs wordt pas berekend na het installeren en dan zal blijken dat de meerwaarde van het vrijstaande ingebouwd zwembad, meer dan gecompenseerd wordt door de makkelijke en goedkope plaatsing. Bovendien hebben die baden geen thermische isolatie wat op de lange duur ook een stuk scheelt in de energiekosten.