Veel mensen vragen zich af: wat kost een zwembad per jaar? In dit artikel vind je alle kosten waar je rekening mee moet houden. Zo weet jij wat je moet verwachten.
Wat kost een zwembad per jaar: een rekenvoorbeeld
Na de initiële aankoop van het zwembad, moet je rekening houden met een recurrente kost voor het gebruik en onderhoud van het zwembad.
Vooraleer we in detail gaan, is het uiteraard belangrijk om een paar aannames te maken. We zullen in ons rekenvoorbeeld uitgaan van een bad van 9x4m met een diepte van 1.5m op basis van het populaire model La Plage 9. Dit geeft ons een watervolume van 36,80m³ en zal een invloed hebben op kosten naar onderhoud toe. Het volumewater hier beschreven neemt ook rekening met trappen, plages en vormen van het zwembad.
Verder gaan we uit van een bad waarbij een actieve overwintering wordt uitgevoerd. Hierbij wordt de waterstand niet verlaagd. Als je meer te weten wilt komen over de verschillende mogelijkheden voor overwinteren van je zwembad, lees dan ons artikel: ‘Hoe maak je je zwembad winterklaar?’.
Tip – Vraag zeker aan je zwembadbouwer of je over de technische fiche kan beschikken van zowel het bad als de rest van de installatie. Dan kan je aan de hand van bovenstaand rekenvoorbeeld zelf berekenen hoeveel je zwembad zal kosten aan onderhoud op maandbasis.
Wat kost een zwembad per jaar aan water?
In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1 kubieke meter (m³) water, inclusief BTW. In ons rekenvoorbeeld komt dit dus op een éénmalige kost voor het vullen van het bad van 158.24 euro.
Daarnaast zal er tijdens het normale gebruik van het zwembad ook water worden verbruikt. Zo zal er in de zomer verdamping optreden, die dan weer kan worden beperkt door afdekken van het bad met een isolerend rolluik of zeil. Daarnaast zal tijdens de zomermaanden, in functie van het gebruik en de regenval, het bad af en toe moeten worden bijgevuld. We rekenen hiervoor op maximaal ⅓ van het watervolume, oftewel 12m³.
Om de filter van het bad te spoelen, gaan we ervan uit dat wekelijks een backwash zal worden uitgevoerd, van telkens ongeveer 30 sec. Over de totale duur van het zwemseizoen komt dit overeen met een hoeveelheid water van 2m³ (26 x 9m³/h x 30 sec x 1/3600 sec/h).
Dit brengt de totale kost op jaarbasis voor waterverbruik in ons voorbeeld op 60 euro.
Let op – Voor onder en overloopzwembaden is deze consumptie tot 100% hoger!
De huidige waterprijzen waar deze berekening op is gebaseerd kan je ook terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid.
Wat kost een zwembad per jaar aan elektriciteit?
De filterpomp van je zwembad zal in functie van de watertemperatuur meer of minder moeten werken. Als algemene vuistregel hanteren we dat het aantal uren dagelijkse filtratie de helft moet bedragen van de temperatuur van uw water. Als we uitgaan van zwembadwater van 28°C betekent dit dus 14 uren filtratie per dag.
Minder filteren kan u op het eerste zicht misschien een besparing opleveren aan elektriciteit, maar wellicht gaat deze winst verloren aan een toenemende kost op het vlak van onderhoudsproducten.
We gaan in ons rekenvoorbeeld uit van een pomp van 1kW/h en een kostprijs van 0.25€/kWh. Dit brengt ons dus op een kost van 630 euro op jaarbasis.
De verwarming van het zwembad is uiteraard ook een belangrijke factor in de jaarlijkse kost van je zwembad. Het type verwarming dat je kiest (gas, stookolie of een warmtepomp al dan niet gecombineerd met zonnepanelen) en het type zwembadconstructie hebben een gevoelige impact op je jaarlijks wederkerende verwarmingskosten.
Via onze online rekentool, die speciaal voor LPW Pools ontwikkeld werd door de afdeling bouwfysica van de KUL, kan u eenvoudig berekenen wat de jaarlijkse verwarmingskost bedraagt en hoeveel u kan besparen door te kiezen voor onze geïsoleerde opbouw.
Voor ons rekenvoorbeel bedraagt het jaarlijks verbruik voor iemand die verwarmt tot 28°C, 3.725kWh op jaarbasis, oftewel 233 euro, als we uitgaan van een verwarming met behulp van een warmtepomp die een COP (rendement) van factor 4 kan realiseren. Voor een standaard composiet zwembad, onder identieke omstandigheden, is deze prijs al snel het dubbel. U bespaart dus 250 euro per jaar door slimme, bewuste keuzes te maken!
Wat kost een zwembad per jaar: onderhoudsproducten
Ook al kan een zwembad op verschillende manieren worden behandeld. Omdat chloor nog steeds de meest verspreide vorm is, zullen we deze in ons voorbeeld weerhouden.
Op de verpakking zal je de dosering terugvinden per product. In ons voorbeeld, gaan we uit van een gemiddeld verbruik pH- (voor kalkhoudend water), chloor, vlokmiddel, waterstofperoxyde en overwintervloeistof. Voor al deze producten, mag je rekenen op 250€ uit op jaarbasis.
Wat kost een zwembad per jaar: conclusie
Als je kiest voor premium kwaliteit bij de aankoop van het zwembad én intelligent beheer blijkt dat een zwembad niet duur hoeft te zijn! Met 100 euro per maand zorg je ervoor dat je zwembad 6 maanden per jaar aangenaam verwarmd is en dat het water van uitstekende kwaliteit blijft.
We hebben in dit artikel aangetoond dat investeringen in een goede warmtepomp, bijkomende isolatie en een automatisch rolluik met hoge isolatiewaarde zeker het verschil kunnen maken, zowel in verbruik van water, elektriciteit als de onderhoudsproducten. Met de juiste keuzes zijn dus zowel het milieu als je portomonnee gediend!
Heb je nog vragen voor ons?
Benieuwd naar onze diensten? Heb je een vraag over hoe wij je zwembad zo energiezuinig mogelijk maken? Laat ons iets weten, dan ontvang je snel een antwoord terug.