Nu de zomer weer daar is, wordt het tijd om jouw privé zwembad een goede poetsbeurt te geven. Het BBQ-seizoen staat namelijk voor de deur en het is lekker lang licht. Ideaal dus om de weekends met vrienden en familie rond het zwembad door te brengen.
Niks beter dan je ook geen zorgen te moeten maken over de voorbereidingen die je nog moet treffen aan het zwembad. Als je een keer een grondige ‘lenteschoonmaak’ kan inplannen, dan is het voornaamste zwembadonderhoud voor de hele zomer gedaan.
Lees verder voor informatie over het klaarmaken van jouw zwembad voor een zomer zonder zorgen. In dit artikel geven we enkele richtlijnen mee. Let wel op, elk product en elk zwembad is anders. Daarom raden we aan altijd eerst in de handleiding te kijken die bij de verschillende producten zit.
Zorg jij voor de juiste producten voor jouw zwembad en wij begeleiden je stap voor stap in jouw weg naar een zomerklaar zwembad.
Grote schoonmaak van de kuip
Eerst en vooral de zwembadranden. Doe je dit regelmatig en niet alleen bij de lenteschoonmaak, dan valt deze klus goed mee. Hoe frequenter, hoe beter en gemakkelijker deze geklaard zal zijn.
Bij het oppoetsen van de zwembadrand ligt de focus op het verwijderen van kalkaanslag. Net als in de badkamer kan dit aardig ophopen als je er niet tijdig bij bent. Dus stel deze klus niet uit, want hij wordt alleen maar arbeidsintensiever om uit te voeren.
Je kan een ontkalkingsproduct gebruiken dat je kan vinden in alle zwembadwinkels. Dat maakt de klus al heel wat makkelijker. Nog steeds geldt ook hier de regel van regelmaat voor een optimaal onderhoud. Let ook op om een product te gebruiken specifiek voor zwembaden, doe je dat niet kan dat nare gevolgen hebben.
Als je de waterlijn schoonmaakt, is dit goed voor het hele zwembad. Hiervoor gebruik je het best een product specifiek voor het schoonmaken van de waterlijn. Resten van het product komen namelijk in het zwembadwater terecht, waardoor dit ontregeld kan worden als je niet de juiste producten gebruikt.
Zwembadrolluik
Een tweede belangrijke klus bij het grote zwembadonderhoud is het zwembadrolluik. Aangezien deze net dient om (onder andere) vuil buiten te houden, vangt dit ook aardig wat op.
Na een hele winter met een gesloten zwembadrolluik, ben je zeker dat het water er vrij netjes uit zal zien, maar kunnen de lamellen vies zijn. Daarom dringt een stevig en grondig onderhoud van het zwembadrolluik zich op.
Enkele belangrijke stappen in het onderhoud van het zwembadrolluik:
- Indien er een winterdek over jouw privé zwembad lag, haal je dit eraf.
- Maak het schoon met aangepast producten vooraleer je het luik oprolt. Hiervoor gebruik je een borstel of hogedrukreiniger naargelang de specificaties van de fabrikant.
- Daarna begin je met het reinigen van de rolluikbak, waarin het zwembadrolluik wordt opgeborgen.
- Hier kan je terecht voor een gedetailleerde omschrijving van het onderhoud van jouw zwembadrolluik.
Tijd om jouw zwembad te stofzuigen
Eenmaal je klaar bent met de buitenkant en de randen van het zwembad schoon te maken, is het tijd om je aandacht te richten op de binnenkant van je privé zwembad. Want hoewel er een zwembadrolluik over de kuip lag, zal er ook in het water vuil zijn gekomen.
Alvorens te beginnen met de binnenkant kan je al een vlokkingsmiddel toevoegen aan het water. Dat zorgt ervoor dat het vuil samen gaat klitten en gemakkelijker op te vissen is. Vooral dan de kleinere vuiltjes, die niet heel zichtbaar, of moeilijk te vangen zijn.
Nadat je het onderhoud van de buitenkant hebt afgerond, kan je het vuil er uit scheppen en de bodem van het zwembad stofzuigen. Stuur het water dan rechtstreeks naar de riolering.
Gebruik je een manuele stofzuiger? Dan kan dit een serieuze klus zijn. Er zijn ook heel wat automatische modellen op de markt, zodat jouw zwembadonderhoud vlotter verloopt.
De prijzen van de automatische stofzuiger liggen wel een pak hoger, dus is het een afweging tussen de prijs en de tijd die je ermee bespaart.
Technische installatie zwembad onderhoud
Bij het plaatsen van het zwembad heb je een hele uitleg gekregen hoe en wanneer je de technische installatie moet afstellen.
Hier geven we nog eens een overzicht waarop je vooral moet letten:
- Controleer de elektrische voedingskast. Let er op dat deze ‘aan’ staat en of er een klok moet worden ingesteld.
- Indien je een automatisch zwembadrolluik hebt,controleer je best of de afstandsbediening het goed doet en indien nodig vervang je ook de batterijen.
- Controleer de pomp en de druk van de manometer en start de pomp op.
- Controleer de staat van de filter en laat hem backwashen om verstopping tegen te gaan. Doe dit telkens als de druk in de filter 0,5 bar is gestegen of als je merkt dat de doorstroming stroef gaat, niet alleen in het begin van het zomerseizoen.
- Koppel de warmtepomp terug aan, maak het achterste rooster schoon en start de warmtepomp terug op.
- Heb je skimmers? Maak de skimmermandjes dan leeg.
- Plaatste je vlotters en/of winterstoppen, verwijder ze dan.
- Ten slotte start je de pomp en laat je de filter continu draaien tot het water er weer helder en mooi uit ziet.
Zo is ook de technische zijde van het zwembadonderhoud achter de rug.
De waarden van het water
Als laatste stap van het zwembadonderhoud moet je de waarden van het water op peil krijgen. Deze cruciale stap moet heel nauwkeurig worden uitgevoerd.
Drie belangrijke elementen waarnaar moet worden gekeken, zijn de alkaliniteit, pH-waarde (de zuurtegraad) en chloor. Over het algemeen volstaat een maandelijkse check.
Alkaliniteit
De alkaliniteit of carbonaathardheid (TA-waarde) van jouw zwembad geeft de concentratie carbonaat en bicarbonaat in het water weer. Dit is met andere woorden een buffer tegen plotse veranderingen van jouw pH-waarden. Hoe lager de TA-waarde, des te makkelijker de pH-waarde kan aangepast worden.
pH-waarden zijn heel gevoelig aan veranderende weersomstandigheden en aan toevoegingen van chemicaliën. Een goede alkaliniteit zorgt voor een goede buffer en houdt de pH-waarde stabiel. Een stabiele pH-waarde zorgt voor een goede waterbalans.
Alkaliniteit van het zwembad mag schommelen tussen 100 en 120 mg/l. Dit moet regelmatig gemeten worden. Is de TA-waarde te laag, dan voeg je Alca-plus toe om de balans terug op pijl te krijgen. Te hoog zal je zelden tegenkomen en moest het gebeuren dat de waarde hoger dan 120 mg/l is, dan zal dit vanzelf terug verlagen. Hier hoef je niks aan te doen zolang de pH-waarde en chloor goed zitten.
pH-waarde
De zuurtegraad van het water is het belangrijkste dat moet worden gemeten bij een privé zwembad. Dit kan met sticks worden gedaan, die afhankelijk van de zuurtegraad van het water een ander kleur weergeven. Gezond water zou een zuurtegraad tussen 7.0 en 7.6 moeten hebben.
Een te hoge zuurtegraad zorgt dat chloor minder actief is en dit kan zorgen voor bacteriën die zich in het zwembad vormen. Ook zullen algen groeien in het water en dan zal het water groen worden.
Een te lage pH zorgt dan weer voor corrosie van alle metalen in het water. Denk maar aan de ladders, de waterpomp, circulatiepompen, verlichting… Bij water met een te lage pH zal er ook een chloorgeur vrijkomen die kan zorgen voor irritatie.
Let op, meten is weten. Helder water wil niet zeggen dat alles in orde is. Controleer de pH-waarde regelmatig met de daarvoor voorziene attributen om de gezondheid van iedereen te kunnen garanderen.
Chloor
Naast de pH-waarden, moeten ook de chloorwaarden op punt staan. Hier gaat het om vrije chloor die moet worden gemeten. Deze zorgt voor oxidatie en desinfectie van het water.
Om 100% zeker te zijn dat het water van jouw privé zwembad gezond is moet je volgende waarden aanhouden:
- Openluchtzwembad: 0,5 tot 3,0 mg/l
- Overdekt zwembad: 0,5 tot 1,5 mg/l
Zo, wat je nu nog rest is gewoonweg heerlijk genieten van een zomer vol plezier in je eigen tuin.
Heb je nog vragen, dan kan je steeds contact opnemen met de zwembad-dealers. Zij zorgen voor een goed onderhoud van jouw privé zwembad en helpen je graag verder.