Heb je een bouwvergunning nodig voor een zwembad?

Hoewel de monoblok-zwembaden van LPW Pools snel kunnen geplaatst worden en jouw tuin in een week tijd een hele make-over kan hebben, moet je rekening houden met enkele externe zaken, zoals bijvoorbeeld de vergunningsfase.

In dit artikel bespreken we zowel de Vlaamse als de Waalse regelgeving omtrent het bouwen van een privé-zwembad. 

Over het algemeen is het nodig om een vergunning aan te vragen wanneer je een zwembad in de tuin wilt aanleggen. Op deze stelling zijn er echter verschillende uitzonderingen.

Per regio is er een verschillende regelgeving omtrent bouwvergunningen. Hieronder bespreken we de voornaamste. 

Vlaanderen

In Vlaanderen wordt er opgelegd dat je over een bouwvergunning moet beschikken als je een zwembad wilt aanleggen in de tuin. 

Onder bepaalde voorwaarden kunnen er wel vrijstellingen voor een bouwvergunning worden gegeven. 

Sinds 1 december 2010 hebben constructies van maximaal 80m² geen vergunning meer nodig

Let op, in die 80m² zitten ook bestaande constructies vervat. Dat wil zeggen bestaande terrassen, tuinhuizen, poolhouses en zwemvijvers. Wordt de oppervlakte inclusief je nieuwe zwembad groter dan 80m²? Dan moet je daarvoor een bouwaanvraag indienen.

Deze uitzondering is trouwens enkel van toepassing wanneer het gaat om een niet-overdekte constructie in de achter- of zijtuin.

Naast het belang van de oppervlakte die zal verbouwd worden, werden er door de Vlaamse overheid nog enkel andere criteria vastgelegd waaraan de plaatsing van een zwembad moet voldoen alvorens vergunningvrij gebouwd te mogen worden.

  • Het moet minstens een meter verwijderd zijn van de perceelsgrens;
  • De constructie mag niet verder dan 30 meter verwijderd zijn van de woning;
  • Het mag niet in een kwetsbaar gebied (natuur-, bos- en parkgebieden) liggen;
  • De constructie wordt niet gebouwd in een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan, of in de 5 meter brede strook langs de oever van een waterloop.

Naast de eigenschappen waaraan de omgevingsfactoren moeten voldoen, mag de constructie ook geen andere plannen in gedrang brengen. Dat kunnen bijvoorbeeld lokale plannen zijn van de gemeente en ruimtelijke ordening.

Heel wat regels om te controleren dus, maar in Vlaanderen kan je in principe gemakkelijk vergunningsvrij een zwembad bouwen. Heb je twijfels,of vragen? Dan kan je daarmee terecht bij de lokale overheidsdienst die daarvoor bevoegd is.

Wallonië

In het zuiden van België is er dan weer een heel andere regelgeving. Op pagina 32 van dit artikel vind je alvast een korte samenvatting. 

Vergeet alles wat we zeiden over Vlaanderen: in Wallonië wordt er alleen gekeken naar de oppervlakte van het zwembad en de inplantingspositie van het zwembad ten opzichte van de woning en de openbare weg. 

Op basis daarvan bepaalt de Waalse regering of je vergunningplichtig bent of niet.

De twee voornaamste regels waar je in Wallonië op moet letten bij het bouwen van een zwembad, zijn:

  • Staat jouw woning parallel met de weg en zal jouw zwembad parallel achter de woning worden gebouwd?
  • Zal het oppervlak van het zwembad, zonder rekening te houden met andere constructies, kleiner zijn dan 50m²?

Kan je op beide vragen ‘ja’ antwoorden. Dan hoef je geen bouwvergunning voor jouw zwembad aan te vragen.

Wijkt de zwembadconstructie ietsje af van bovenstaande criteria, dan zal je een vereenvoudigde vergunning moeten aanvragen. 

Wil je werkelijk helemaal afwijken van de criteria en het grootser aanpakken, dan moet je een bouwvergunning aanvragen bij de Waalse overheid.

Is een architect verplicht?

Hierbij is de regel heel gemakkelijk. Je mag natuurlijk altijd met architecten werken om jouw tuin  tot in de puntjes af te werken, maar in onze verkooppunten kan je ook al heel goede adviezen krijgen van het opgeleide personeel.

Ga je een zwembad aanleggen waarvoor geen bouwvergunning nodig is, dan hoef je trouwens niet met een architect in zee te gaan. Dit wordt enkel verplicht bij vergunningsplichtige constructies.

Zo is het allemaal al wat duidelijker hoe gemakkelijk het is een zwembad te integreren in de tuin. Er is duidelijk geen reden tot kopzorgen wat betreft papierwerk. Nu moet je alleen nog jouw zwembad uitkiezen en afspreken in een showroom of verkooppunt!

Delen: