Hoeveel kost een monoblok-zwembad?

Dat is misschien wel de meest gestelde vraag over privé-zwembaden. En meteen ook een onderwerp waar enorm veel mythes rond bestaan. Hoeveel kost een zwembad nu echt? Hieronder staan we stil bij de prijs van een zwembad.

Let op, het bouwen en het houden van een zwembad is en blijft natuurlijk nog steeds een luxeproduct, waarop in België 21% btw wordt geheven. Alle prijzen in dit artikel zijn inclusief 21% BTW

Was het vroeger goedkoper?

De kost om een zwembad te plaatsen, is de laatste jaren sterk gedaald. 

Wilde je vroeger een zwembad, dan mocht je rekenen op minstens 80.000 euro voor de aankoop en de plaatsing. Gelukkig is dit ondertussen zo goed als gehalveerd. 

Daarnaast stonden technologieën nog niet zo ver en waren bepaalde technieken nog niet zo goed ontwikkeld. Er waren sneller problemen met zwembaden en ook de isolatie stond ook nog niet helemaal op punt. 

Hierdoor lagen onderhouds- en energiekosten een stuk hoger dan vandaag.

Wat kost een monoblok-zwembad?

Een monoblok-zwembad is er vanaf 35.000 euro. Hiervoor heb je het kleinste model van 3.20 op 6.85 meter. Deze prijs is inclusief plaatsing, filtratie, boordstenen en verlichting, maar zonder rolluik. Een warmtepomp en manueel afdekzeil zitten wel in de prijs verwerkt.

Een rolluik wordt echter ten sterkste aangeraden bij elk zwembad voor verschillende redenen. Ons City-zwembad, deze keer met rolluik, komt op 48.000 euro inclusief BTW.

Alles samen gerekend, eventuele extra’s die persoonlijk voor uw tuin of zwembad nodig zijn, zorgen er voor dat er meestal minimum 50.000 euro moet worden voorzien als men een zwembad wenst te plaatsen.

Die prijsbepaling is afhankelijk van heel wat verschillende elementen waaronder:

Een beloopbaar zwembad rolluik is altijd een aanrader, voornamelijk omwille van de volgende redenen:

  • het is veiliger;
  • het is onderhoudsvriendelijk, het water blijft proper doordat het afgesloten is;
  • het rolluik heeft een isolerende werking, de volle lamellen minimaliseren het warmteverlies.

Wanneer je een zwembadrolluik op jouw monoblok-zwembad wenst, moet je rekenen op een meerkost van 25 tot 30% bovenop de kost voor een zwembad.

Bij de aankoop van een zwembad is het belangrijk altijd in het achterhoofd te houden dat het makkelijk 40 jaar kan meegaan. Daarom kies je beter steeds voor de beste kwaliteit en bespaar je niet.

Ga je vergelijken met andere aanbieders, kijk dan ook verder dan enkel prijzen. Vraag ook naar het materiaal dat ze gebruiken, de ervaring van de zwembadbouwer… Het gaat hier om een investering voor het leven, dan wil je ook investeren in een goede kwaliteit en levensduur.

Financiering voor jouw zwembad

Indien er nood is aan financiering om een zwembad te laten bouwen, kan je al makkelijk hiervoor een lening krijgen bij verschillende banken. 

Het is een dure investering, maar wel een voor het leven. Veel klanten kiezen er voor toch een lening te nemen, zodat ze voldoende budget hebben om te kiezen voor de beste kwaliteit en niet genoegen moeten nemen met de goedkopere versie.

Een extra voordeel dat je nu hebt, indien je opzoek gaat naar extra financiering, is dat je heel goedkoop kan lenen bij banken. Zij maken ook makkelijk een krediet op voor een zwembad.

Aarzel dus zeker niet om eens langs te gaan bij jouw bank en de financieringsopties te bespreken!

Soorten zwembaden

De meest populaire zwembaden hebben een afmeting van 4 op 10 meter. Een opvallende trend is dat er steeds meer vraag komt naar ‘lange’ zwembaden. Zo kan men ook baantjes trekken in de tuin.

Om de verschillende modellen te raadplegen van LPW Pools, kan je steeds hier een kijkje nemen.

Er is een gepast zwembad dat past voor iedereen. In de showrooms kun je ze ook steeds van dichtbij bewonderen. We hebben dienstverleners over heel Vlaanderen die hun showroom openstellen en al je vragen en bemerkingen kunnen bespreken.

Een monoblok-zwembad versus een liner

Ben je nog aan het twijfelen of een liner of bouwkundig zwembad niet beter zou zijn voor jou? 

Een liner-zwembad is in aankoop gelijkaardig met de aankoop van een monoblok-zwembad, maar bekijk je het op lange termijn, dan ben je beter af met een monoblok-zwembad. 

Uiteindelijk kiezen velen toch voor een monoblok-zwembad, simpelweg omdat het voordeliger is op lange termijn, want wist je dat een linerbad duurder uitkomt gedurende zijn hele levensduur?

Een liner, of gelaste folie moet om de 15 jaar vervangen worden. Deze onderhoudskost is een grote investering die er voor zorgt dat op termijn een linerbad veel duurder uitkomt. Een kwalitatief monoblok-zwembad kan meer dan 40 jaar mee gaan, met een constanter bestedingspatroon aan onderhoud.

Onderhoud en energieverbruik

Natuurlijk is er dan nog de vraag hoeveel het onderhoud van een zwembad kost. Een privé-zwembad aanschaffen is een eenmalige kost, maar het onderhouden van zo’n kuip moet je natuurlijk blijven betalen.

Daarom hebben we het even allemaal opgelijst waardoor er een inschatting kan gemaakt worden. Let wel op, afhankelijk van verschillende factoren zoals woonplaats en grootte van het zwembad kunnen deze inschattingen variëren.

Zomer- en winterklaar maken van jouw zwembad

Net als bij een auto is het beter voor een zwembad om het regelmatig te laten onderhouden door een specialist. 

Ook om jouw garantie te behouden, laat je het best je zwembad tweemaal per jaar onderhouden door een firma. Zwembadverkopers vragen per onderhoudsbeurt tussen 200 en 300 euro.

We spreken hier over het voorbereiden van het zwembad voor de winter en dan opnieuw klaarstomen voor de zomer.

Zelf onderhouden

Je moet ook zelf af en toe een onderhoud uitvoeren. Daarvoor heb je jaarlijks 400 euro tot 600 euro aan producten nodig. Daarin zit ook de kost voor het behouden van de juiste waarden van het water.

Verwarming

Gebruik van een inverter-warmtepomp, welke de beste oplossing is om het energieverbruik laag te houden, kost voor zes maanden +/-600 euro aan elektriciteit

Dit is een schatting indien je het water op een aangename temperatuur wenst te hebben van 27°C.

Deze bedragen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals weersomstandigheden. Indien het een warme en lange zomer is zal je, logischerwijs, minder moeten uitgeven aan verwarmingskosten.

Waterverbruik

Waterverbruik bij een zwembad is afhankelijk van vele factoren. Weet wel dat een zwembad bijna nooit helemaal leeg wordt gemaakt. Het gaat eerder om het bijvullen van het zwembad

Of er al dan niet moet bijgevuld worden en hoeveel water nodig is, hangt af van onder andere het weer. Bij warm weer zal een klein deel verdampen, bij regen kan er bijkomen.

Wordt er veel gezwommen, dan zal het zwembad frequenter bijgevuld moeten worden. 

Dan is er nog het onderhoud van je zwembadfilter. Om de kwaliteit van het filteren te garanderen, moet je de filter regelmatig terugspoelen of ‘backwashen’. Op dat moment kan je tot vijf centimeter zwembadwater verliezen.

Als je dit allemaal optelt en natuurlijk kijkt naar jouw eigen situatie, dan kan worden gesteld dat je voor het onderhoud van een zwembad moet rekenen op ongeveer 100 euro  tot 150 euro per maand.

Delen: