Had jij vorige lente ook zo’n moeite om je zwembad weer schoon te maken door al die opgestapelde vuildeeltjes en dorre bladeren? Wanneer je niet weet hoe je je zwembad winterklaar maakt, is dit schoonmaakprobleem iets dat jaarlijks terugkeert.
In eerdere blogartikels kon je al lezen dat je je zwembad winterklaar kan maken op twee verschillende manieren, namelijk de actieve en de passieve overwintering.
In dit artikel lees je hoe je je zwembad winterklaar kan maken aan de hand van vijf tips.
Wanneer maak je je zwembad het best winterklaar?
Wanneer de temperaturen beginnen dalen en de bladeren van de bomen vallen, wordt het stilaan tijd om je zwembad winterklaar te maken.
Het is het aangeraden om vanaf eind oktober van start te gaan met het winteronderhoud van je zwembad.
5 tips die elke zwembadeigenaar moet weten
Welk type zwembad je ook hebt, het is van essentieel belang je zwembad winterklaar te maken. Het is niet alleen vervelend om achteraf alles schoon te moeten maken, maar het is ook aan te raden om je zwembad in optimale conditie te houden.
Bovendien zorgt het (blader)afval in je zwembadwater voor algenvorming, dat op zijn beurt weer vrij spel geeft aan bacteriën. Genoeg redenen om in te zetten op het minutieus winterklaar maken van je zwembad dus!
1. Maak je zwembad schoon
Uiteraard begin je best met het grove schoonmaakwerk. Gebruik een schepnet om oppervlakkig bladerafval en andere vuildeeltjes te verwijderen.
Besteed ook voldoende aandacht aan de
- skimmer;
- waterlijn;
- wanden;
- bodem.
Dit kan met behulp van een borstel met telescopische steel, maar er bestaan ook zwembadschoonmaakrobots en zwembadstofzuigers die dit klusje voor jou klaren.
2. Meet de waarden van je zwembadwater
Is je zwembad schoon? Dan is het tijd om de kwaliteit van je zwembadwater te controleren.
Om je zwembad winterklaar te maken, moet je de TA (alkaliniteit)- en de pH-waarde van het zwembadwater regelen. Zo moet je TA-waarde op minimum 100 p.p.m. liggen en de pH tussen de 7,0 en de 7,4.
Ook al zijn er geen externe elementen die je zwembad kunnen vervuilen – zoals zonnebrandolie, zweet en vuildeeltjes – blijft het toch belangrijk het chloorniveau nauwkeurig op te volgen. De groei van andere micro-organismen en algen stopt immers niet in de winter. Hetzelfde geldt voor de pH-waardes.
3. Voer een chloorshockbehandeling uit en verlaag het waterniveau
Er zijn bovendien twee manieren om je zwembad winterklaar te maken: actief en passief.
Passief overwinteren
Bij het passief laten overwinteren van je zwembad, laat je het waterniveau zakken, maar mag je het zwembad nooit volledig leegmaken. Het waterniveau verlaag je idealiter tot net onder het niveau van de skimmer. Wanneer je dat niet doet, kan het zijn dat je leidingen ter hoogte van de skimmer en stofzuigeraansluiting waterschade oplopen. Laat je het waterpeil te veel zakken, loop je het risico dat de boordstenen loskomen. Voer nadien een chloorshockbehandeling uit en voeg de nodige overwinteringsproducten toe.
Actief overwinteren
Bij het actief laten overwinteren van je zwembad laat je de zwembadinstallatie verder werken maar aan een lagere frequentie, de zogenaamde wintermodus: 2 keer 2 uur per dag. Zo blijft je het water filteren en behandelen. Met deze actieve overwintering start je het volgende seizoen je zwembad snel terug op.
4. Kies voor een zwembadrolluik en winterzeil
Om het winteronderhoud van je zwembad te verlichten, is het aangeraden om een winterafdekking te installeren.
Hierbij heb je de keuze tussen een zwembadrolluik en/of een winterzeil.
Een zwembadrolluik is stevig, extra veilig en helpt je de waterkwaliteit te behouden. Bovendien bespaar je een hoop energiekosten, doordat de temperatuur van het water beter behouden blijft.
Een winterzeil zorgt ook voor een snelle heropstart van je zwembad en is nog steeds opmerkelijk stevig en stabiel, al kan je dat niet vergelijken met een zwembadrolluik. Een winterzeil is ook anti-UV en anti-schimmel.
Klaar om je zwembad winterklaar te maken? Of heb je nog vragen bij bepaalde accessoires om het winteronderhoud te vergemakkelijken? Vind je dichtstbijzijnde verdeler voor advies op maat.